NCC GROUP

   GUNTUR

WELCOME TO THE OFFICIAL WEBSITE OF GUNTUR NCC

title

 

CHAPTER 1

ARMED FORCES

SECTION -1

BASIC ORGANIZATION OF ARMED FORCES

Ques 1  - What all major operations have been fought by Indian Army since independence?

Ans   -  (a)        Kashmir Operations against Pakistan 1947-48.

            (b)        Sino- Indian Operations in NEFA (Arunanchal) and Laddakh 1962.

            (c)         Indo-Pak war 1965.

            (d)        Indo -  Pak war 1971.

            (e)        Kargil conflict 1999.

Ques 2  - What are names of Army commands?

Ans   - (a)        Northern Command

          (b)           Western, Command

           (c)            Central Command

           (d)           Southern Command

           (e)           South Western Command

           (f)            Eastern Command

           (g)           Training Command

Ques 3  - Name the fighting arms?

Ans   - (a)        Armour

           (b)           Infantry

   (c)           Mechanized infantry

Ques 4  - Name the Supporting arms?

Ans   - (a)        Artillery

(b)           Engineers

(c)           Army Air Defence

(d)           Army Aviation corps

(e)           Signals

Ques 5.   Name the supporting services of the Army?

Ans       (a)         Army Services Corps (ASC)           

(b)         Army Medical Corps (AMC)           

(c)         Army Ordnance Corps (AOC)                   

(d)        Corps of Electronics  and  Mechanical Engineers (EME)                       

(e)        Remount and Veterinary  Corps (RVC).                                         

(f)         Army Education Corps (AEC)                  

(g)        The Intelligence Corps      

(h)        The Corps of Military Police (CMP)

(h)         Judge Advocate General  Branch (JAG)

(k)         Army Physical Training  Corps  (APTC)               

(l)          The Pioneer Corps                 

(m)   Defence Security Corps (DSC)

Ques 6.   Name the various commands of the Navy?

Ans  -     (a)          Western  Naval Command with HQ at Mumbai.

              (b)        Eastern Naval Command with HQ at Vishakhapatnam.

              (c)         Southern Naval Command with HQ at Cochin.

Ques  7.    Name the various commands of Air Force?

Ans  - (a)         Western Air Command.

             (b)        Central Air Command

             ( c)        Eastern  Air Command.

            (d)        South  Western  Air Command.

             (e)        Southern Air Command.

             (f)         Training Command.

             (g)        Maintenance Command.

      SECTION-2

BADGES AND RANKS

Ques  1  - Name officers' ranks of Army in ascending order.

Ans  -   (a)     Lieutenant

(b)           Capt

(c)          Major

(d)           Lieutenant Colonel

(e)           Colonel

(f)            Brigadier

(g)           Major General

(h)           Lieutenant General

(i)             General

(j)            Field Marshal

Ques  2  - Name officers' ranks of Air Force in descending order.

Ans  -   (a) Marshal of the Air Force

(b)           Air Chief Marshal

(c)           Air Marshal

(d)           Air Commodore

(e)           Group Captain

(f)            Wing Commander

(g)           Squadron Leader

(h)           Flight Lieutenant

(i)             Flying Officer

Ques  3  - Name officers' ranks of Navy in ascending order.

Ans  -   (a)     Sub Lieutenant

(b)           Lieutenant

(c)           Lieutenant Commander

(d)           Commander

(e)           Captain

(f)            Commodore

(g)           Rear Admiral

(h)           Vice Admiral

(i)             Admiral

(j)             Admiral of the fleet

  SECTION-3

HONOURS AND AWARDS

Ques  1.   Name the gallantry awards in the face of the enemy?

Ans  -     (a)              Param Vir Chakra (PVC).

(b)             Maha Vir Chakra (MVC).

(c)              Vir Chakra.

(d)             Sena, Nao Sena and Vayu Sena Medal (SM/NM/VM).

(e)             Mention in Dispatches.

(f)              Chiefs of Staff Commendation Card.

Ques  2.   Name the gallantry awards other than in the face of the enemy?

Ans      (a)        Ashoka Chakra.

             (b)        Kirti Chakra.

             (c)         Shaurya Chakra

Ques  3. Name the NCC awards for NCC personals?

Ans.    NCC awards to WTLOs, ANOs,GCIs and NCC Cadets are as under: -

             (a)        Raksha Mantri's Padak.     .

(b)        Raksha Mantri's Prashansa Patra.          

(c)         Raksha Sachiv's Prashansa Patra.        

             (d)        Maha Nideshak's  Prashansa Patra.    .

             (e)        Maha Nideshak's  Prashansa Patra To Civilian Personnel

 SECTION-4

CONCEPT OF COMBINED DEFENCE SERVICES

Ques  1.    What is the concept of combined defence services?

Ans.     (a)        The  concept  of  three  dimensional  warfare  or  combined  operations  

                wherein  the  three  wings  of  the   armed  forces  i.e. Army, Navy and 

                Air Force,  have  to operate  as  a single   cohesive    force  against   the  enemy, 

                is  the   norm  of  the  day.

            (b)       officers  among  the three  services  during   various training  course,  sand model discussion  and  exercises at  various  levels  is  very  useful  in  understanding  the working  ethos  of  other services

(c)        Currently  Integrated  Command having  all the  three services  under  its wing is established  at  Port Blair   to institutionalize the  concept  of  three dimensional warfare

 

Members Area

Upcoming Events

Monday, Jul 11 All Day
Monday, Aug 15 All Day
Wednesday, Sep 21 All Day
Saturday, Sep 24 All Day

Recent Videos

No recent videos

Recent Photos

Recent Blog Entries

Page_white_text CSD
by commander | 3 comments

Newest Members

Highlights of this Website

Certificate Exam Results

Media Coverage

Career Opportunities

Incentives for NCC Certificates

Camp Schedule